OVER MICHEL

Michel van Unen is geboren in 1965 te Rotterdam en ongeveer 25 jaar woonachtig in Arnhem. In het dagelijks leven is hij werkzaam als stedenbouwkundige. Michel is een gediplomeerd en erkend Tai Chi en Qigong docent. Michel beoefende jarenlang Kuntao bij Henrie de Vogel. In 2008 begon Michel met Tai Chi en Qigong bij Peter van Hooij in Arnhem. Daar ontdekte Michel dat zowel Tai Chi als Qigong veel meer zijn dan een bewegingskunst. Van Peter leerde hij dat de praktische principes van Tai Chi en Qigong toepasbaar zijn in het dagelijks leven. Voor Michel is de bewegingskunst een levenskunst geworden.

 

Michel is opgeleid door Peter van Hooij. Peter was een leerling van Han Laoshi (Han Wei Min). Bij hem bekwaamde Peter zich in Heihuquan (Shaolin Black Tiger Kung Fu), Liuhebafa (Water Style Kung Fu), Xingyiquan (Hsing I Chuan), Yiquan (I Chuan), Baguazhang (Pa Kua Chang), Qinna Gedou (Close Combat), Jianshu (Straight Sword), Taijiquan (Tai Chi Chuan), Taiji Qinna (Tai Chi Seize Control), Qigong (Chi Kung), Daoyin (Tao Yin) en Chan. Peter was sinds 1997 actief als docent. Daarnaast was Peter werkzaam als bedrijfstrainer (stressmanagement) en als masseur (sportmassage, shiatsu, reflexologie en autogene training).

 

Door een zware hersenbloeding en herseninfarct in 2016 veroorzaakt door een genetische bindweefselziekte en de daaruit voortkomende handicaps (hij loopt met een stok en heeft meerdere beperkingen) moest Peter stoppen met lesgeven aan groepen in diverse Chinese krijgskunsten en bewegingskunsten (door de voor hem te veeleisende bewegingsvormen). Hij gaf hierin nog wel een aantal jaren privéles, maar moest in 2022 ook daarmee stoppen. Michel kreeg sinds 2008 intensief les van Peter en was sinds 2012 zijn privéstudent.

 

De lessen van Peter van Hooij en de intensieve training hebben in 2017 geresulteerd in het behalen van de diploma’s met lesbevoegdheid in Tai Chi en Qigong. In 2018 behaalde Michel tevens het diploma om les te geven in Daoyin (Chinese Yoga). In 2019 behaalde hij ook het diploma in Chan (Chinese Zen) en het diploma in de Tai Chi specialisatie Qinna (controlebeheersing).

 

Tai Chi stamboom (Yang stijl):
Yang Lu Chan (grondlegger Yang stijl) → Yang Jian Hou → Yang Cheng Fu → Cheng Man Ching → Xu Zhen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij → Michel van Unen

 

Tai Chi Qinna stamboom (Yang stijl):
Yang Lu Chan (grondlegger Yang stijl) → Yang Jian Hou & Yang Ban Hou → Yang Shao Hou → Xu Zhen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij → Michel van Unen

 

Wuji Qigong stamboom (Kunlun stijl):
Duan Zhi Liang (voortzetter familietraditie) → Xu Zhen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij → Michel van Unen

 

Daoyin stamboom (Songshan stijl):
Shaolin tempel → Shi Heng Lin (Shaolin monnik) → Li Gen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij → Michel van Unen

 

Chan stamboom (Caodong school):
Shaolin tempel → Shi Heng Lin (Shaolin monnik) → Li Gen Sheng → Han Wei Min → Peter van Hooij → Michel van Unen

 

Sommige mensen denken dat meester een beladen woord is dat wijst op een titel of gradatie. Meester is echter geen titel of gradatie, maar een aanduiding die aangeeft dat iemand bekwaam is. Zoals bijvoorbeeld een veilingmeester, hofmeester, huismeester, meesterkok, banketmeester, bouwmeester, meesterschilder, schoolmeester, etcetera. Een grootmeester is een leermeester die iemand heeft opgeleid/begeleid tot meesterschap (vakmanschap) in een beroep, een ambacht of een kunst. In het Chinees wordt een meester aangesproken als Shifu (deskundig persoon) of Laoshi (ervaren deskundige), wat beleefde aanspreekvormen zijn (geen titels of gradaties). In het westen spreken wij een meester gewoon aan met de voornaam. De diploma’s die Michel heeft behaald geven aan dat hij de kunst onder de knie heeft en bevoegd is om hier les in te geven.

 

Michel van Unen behaalde de volgende diploma’s: