Michel van Unen heeft zelf altijd les gekregen in een vriendschappelijke, ontspannen en informele sfeer, vrij van gradaties en hiërarchie. Hij zet dit voort in zijn eigen lessen. Het zijn doorlopende wekelijkse lessen waarbij je te allen tijde kunt instromen. De eerste les is een gratis proefles. Dus kom een keer langs en doe lekker mee. Eerst een keer komen om te kijken en om kennis te maken met Michel mag natuurlijk ook.
De lessen worden geheel volgens de eeuwenoude traditie lekker buiten gegeven, omdat de verbinding met de natuur heel belangrijk is in Tai Chi en Qigong en omdat de frisse buitenlucht goed voor je is. Wij oefenen buiten door weer en wind, in harmonie met de natuur.
In de lessen leer je zowel Tai Chi als Qigong. De lessen vinden elke zaterdagochtend plaats in Sonsbeekpark in Arnhem van 9.30 tot 10.30 uur. Verzamelen bij het basketbalveldje tegenover de Witte Villa (nabij de hoofdingang aan de Apeldoornseweg). De kosten zijn 10 euro per les. Graag contant en gepast afrekenen aan het einde van de les. Je betaalt alleen voor de lessen die je volgt. Als je een keer een les overslaat hoeft je ook niet te betalen.
Tai Chi Chuan (Taijiquan) is een klassieke Chinese krijgskunst ter bevordering van balans en harmonie. Tai Chi (Taiji) betekent meest verheven, wat wijst op de balans van Yin en Yang. Chuan (Quan) betekent vuist, wat het symbool is voor de krijgskunst. Het martiale aspect vertaalt zich in het overwinnen van je eigen (innerlijke) onbalans. Tai Chi wordt beoefend als een balansspel, waarbij je zelf kunt kiezen of je ook de zelfverdediging wilt leren of juist niet. De meeste mensen kiezen ervoor om de zelfverdediging van Tai Chi weg te laten. Dat is prima, want Tai Chi is ook compleet zonder de zelfverdediging. De zelfverdediging is geen onmisbaar onderdeel van het balansspel. Tai Chi is als vreedzame zelfverdedigingskunst erop gericht om de ander uit balans te brengen en beheerst onder controle te krijgen. De nadruk ligt hierbij op de controlebeheersing (Taiji Qinna). Tai Chi ontstond eeuwen geleden in het Chinese Wudang gebergte, waar taoïstische monniken zich lieten inspireren door de natuur om hen heen. De poëtische namen van de bewegingen geven de verbinding aan met de natuur. De bewegingen vloeien ontspannen in elkaar over op een rustig ritme van de ademhaling en brengen de levensenergie aan het stromen.
Er bestaan verschillende Tai Chi stijlen. Eén van de meest diepgaande, verinnerlijkte en meditatieve stijlen is de Yang stijl (vernoemd naar de familie Yang) volgens de Chinese grootmeester Cheng Man Ching (Zheng Man Qing, voormalig student van Yang Cheng Fu), in de uitvoering volgens Xu Zhen Sheng (opvolger van Cheng Man Ching en voormalig student van Yang Shao Hou). Hierbij gaat het niet om uiterlijk vertoon, maar om innerlijke ontwikkeling. Het volledig doorgronden en kunnen toepassen van de taoïstische principes.
De onderdelen die in Tai Chi worden beoefend zijn: de Tai Chi solovorm (Taiji Daolu), het Tai Chi energiewerk (Taiji Qigong) en het Tai Chi balansspel (Taiji Pingheng). Het Tai Chi energiewerk (Taiji Qigong) bestaat uit: het Tai Chi lopen (Taiji Zoubu), de Tai Chi cirkel (Taiji Xiaoyuan) en het Tai Chi weven (Taiji Chansijing). Het Tai Chi balansspel (Taiji Pingheng) bestaat uit: de Tai Chi aanvoelende handen (Taiji Jueshou), de Tai Chi duwende handen (Taiji Tuishou) en de Tai Chi vrije handen (Taiji Santui).
Voor de mensen die wel de zelfverdediging willen leren is er ook nog de Tai Chi weerbaarheid (Taiji Ziwei). Deze bestaat uit: de Tai Chi controlebeheersing (Taiji Qinna), het Tai Chi neerstrijken (Taiji Shuaijiao) en het Tai Chi schaduwboksen (Taiji Quanji).
Qigong (Chi Kung) betekent “energiewerk.” Qigong is een klassieke Chinese bewegingskunst ter bevordering van welzijn en spiritualiteit. Er bestaan verschillende Qigong methoden. Eén van de meest complete methoden is de Wuji Qigong (Wu Chi Chi Kung) volgens de Chinese grootmeester Duan Zhi Liang. Wuji Qigong betekent "het nonduale energiewerk,” wat wijst op het overstijgen van Yin en Yang door het bereiken van het oorspronkelijke (nonduale) bewustzijn. Wuji Qigong ontstond eeuwen geleden in het Chinese Kunlun gebergte, waar taoïstische monniken zich lieten inspireren door de natuur om hen heen. De poëtische namen van de bewegingen geven de verbinding aan met de natuur. De bewegingen vloeien ontspannen in elkaar over op een rustig ritme van de ademhaling en brengen de levensenergie aan het stromen. De bewegingssequenties kunnen zowel in vaste als willekeurige volgorde worden uitgevoerd.
De onderdelen die in Wuji Qigong worden beoefend zijn: Wuji Zhanzhuang (Wu Chi Standing Meditation), Wuji Dongliu (Wu Chi Active Form) en Wuji Huobu (Wu Chi Walking Form).
Naast Tai Chi en Qigong wordt er in de lessen aandacht besteed aan Daoyin (Chinese Yoga). Dit zijn versterkende rek- en strekoefeningen. Hierin worden de volgende oefenseries beoefend:
* Baduanjin (de acht gouden zijdeweefsels)
* Yijinjing (het versterken van de spierpezen)
* Xisuijing (de reiniging van het beenmerg)
* Wuqinxi (het spel van de vijf dieren)
Daarnaast wordt er in de lessen aandacht besteed aan Songgong (ontspanningsoefeningen).
Michel verzorgt tevens lessen in Chan, de Chinese voorloper van de Japanse Zen.
Hieronder zie je de poëtische namen van de Tai Chi en Qigong bewegingssequenties.
De namen van de Tai Chi bewegingssequenties:
- Opening
** De zon komt op en de maan gaat onder
- Streel de mus over de staart
** Weer af met rechts
** Rol terug
** Druk
** Duw
- Zwaai de zweep
- Til de handen op
** Schouderduw
- De witte kraanvogel spreidt de vleugels
- Veeg langs de knie met links
- Bespeel de luit
- Veeg langs de knie met links
- Stap naar voren, onderschep en geef een vuistduw met rechts
** Veeg af en duw
- Schijnbare afronding
- Kruis de handen
- Breng de tijger terug naar de berg
** Rol terug (diagonaal)
** Druk (diagonaal)
** Duw (diagonaal)
- Zwaai de zweep (diagonaal)
- De vuist onder de elleboog
- Stap terug om de aap weg te duwen met recht
** Stap terug om de aap weg te duwen met links
** Stap terug om de aap weg te duwen met rechts
- De witte kraanvogel vliegt diagonaal
- Het scheiden van de wolken naar links
** Het scheiden van de wolken naar rechts
** Het scheiden van de wolken naar links
** Het scheiden van de wolken naar rechts
** Het scheiden van de wolken naar links
- Zwaai de zweep
- De slang kruipt omlaag
- De gouden haan staat op links
** De gouden haan staat op rechts
- Maak je voet los naar rechts
** Maak je voet los naar links
- Draai naar links en duw met de linker hak
- Veeg langs de knie met links
** Veeg langs de knie met rechts
- Stap naar voren en geef een lage vuistduw met rechts
- Stap naar voren en weer af met rechts
** Rol terug
** Druk
** Duw
- Zwaai de zweep
- De schone dame weeft met de schietspoel (4 keer diagonaal)
- Streel de mus over de staart
** Weer af met rechts
** Rol terug
** Druk
** Duw
- Zwaai de zweep
- De slang kruipt omlaag
- Stap op naar de zeven sterren
- Stap terug om de tijger te berijden
- Draai naar rechts en strijk langs de lotus
- Span de boog en richt op de tijger
- Stap naar voren, onderschep en geef een vuistduw met rechts
** Veeg af en duw
- Werkelijke afronding
- Kruis de handen
** Afsluiting
De namen van de Wuji Qigong bewegingssequenties:
- Staan als een boom
- De hemel openen
- De doorstroming van de rivier
- Het deinende water
- De lotusbloem opent
- De handen zwaaien door de wolken
- Streel de manen van het paard
- Spelen met de vuurballon (luchtlantaarn)
- De libelle scheert over het water
- De libelle raakt het wateroppervlak
- De schildpad zwemt door het water
- De gans vliegt diagonaal
- De beer loopt door het bos
- De kraanvogel staat op één poot
- De kraanvogel spreidt de vleugels
- De kraanvogel scheert door de lucht
- De wervelende vleugels
- Wieg de volle maan
- De parel van de draak
- De hemelse Qi naar de organen brengen
- De Qi verzegelen